Capitulația din 1511

Sari la navigare Sari la căutare

Capitulația de la 1511 între Bogdan cel Orb și Baiazid II

Art. 1. Poarta recunoaște Moldova ca țară liberă și necucerită.

Art. 2. Religia creștină, profesată în Moldova, nu va fi niciodată oprimată nici tulburată, iar națiunea sa va avea liberă dispoziție de bisericile sale, ca și în trecut.

Art. 3. Poarta se angajează să apere Moldova contra oricărei agresiuni eventuale și s-o mențină în starea în care se găsea mai înainte, fără să i se facă nici ce mai mică nedreptate și fără a suferi nici cea mai mică știrbire a teritoriului ei.

Art. 4. Moldova va fi condusă și guvernată după propriile ei legi, fără ca Poarta să se amestece în aceasta în nici un fel.

Art. 5. Domnitorii săi vor fi aleși pe viață de nație și confirmați de Sublima Poartă.

Art. 6. Stăpânirea domnitorilor se va extinde peste întregul teritoriu moldovenesc; ei vor putea întreține în solda lor o trupă înarmată până la un efectiv de 20.000 de oameni, autohtoni sau străini.

Art. 7. Moldovenii vor putea întreține și cumpăra o casă la Constantinopol ca reședintă a agentului lor. Ei vor putea avea acolo de asemenea și o biserică.

Art. 8. Turcii nu vor putea avea, nici să cumpere, pământuri în Moldova; nu vor putea nici să construiască acolo moscheie, nici să se stabilească acolo în vreun fel.

Art. 9. Ca semn al supunerii, domnitorul, împreună cu nația, va avea grijă să trimită Porții în fiecare an, prin doi boieri din Moldova, 4.000 ducați turcești, adică 11.000 piaștri, 40 șoimi și 40 iepe gestante, totul sub titlul de dar.

Art. 10. În caz de înarmare pentru război, domnitorul Moldovei va furniza armatei imperiale contingentul ce i se va cere.

Bibliografie[modifică]