Sari la conținut

Autor:Ioniță Scipione Bădescu

Ioniță Scipione Bădescu
 n. 15 mai 1847, Răstolț
 d. 4 octombrie 1904, Botoșani
 poet și publicist român
  Biografie în limba română
  [[|Citate în limba română]]
  [[|Multimedia la Commons]]

Ioniță-Scipione Bădescu (n. 15 mai 1847, Răstolț, județul Sălaj - d. 4 octombrie 1904, Botoșani, județul Botoșani) a fost un poet, scriitor și publicist român.

Studiile primare le-a făcut în Răstolț. Apoi, a urmat studiile secundare la Beiuș. A plecat la Budapesta, pentru a începe studiile universitare, pe care le-a continuat la București și Iași. La Iași a devenit membru al Societății Junimea și s-a împrietenit cu Eminescu, care l-a luat ca model pentru personajul principal din Sărmanul Dionis.

A avut o intensă activitate publicistică, fiind pe rând redactor la Curierul de Iași, Pressa, Trompeta Carpaților, Timpul din București.

Este numit revizor școlar pentru județele mai întâi pentru județele Neamț și Suceava, apoi pentru Botoșani și Dorohoi. Cu această ocazie, pe 2 martie 1886, scoate la Botoșani publicația Curierul român. Publicația apare până în 1904, anul morții sale.

A colaborat cu o serie lungă de publicații, între care Albina (Pesta), Albina Carpaților (Sibiu), Amicul Familiei (Gherla și Cluj), Concordia și Federațiunea (Budapesta), Fenice (Oradea), oaia societății pentru literatura și cultura română în Bucovina (Cernăuți), Glasul (București).

Operă

[modifică]
  • Poesii originali, Pesta, 1868

Poezii

[modifică]