Înalt Decret nr. 1983 din 24 aprilie 1922

Jump to navigation Jump to search
Înalt Decret nr. 1983 din 24 aprilie 1922
în Monitorul Oficial, nr. 24 din 5 mai 1922, p. 1041-1042.


FERDINAND I,

        Prin grația lui Dumnezeu și voința națională, Rege al României,

        La toți de față și viitori, sănătate:

        Asupra raportului ministrului Nostru secretar de Stat la departamentul de răsboi sub No. 845,

        Am decretat și decretăm:

        Art. I. Stindardul regal este format din un pavilion patrat de culoarea vișinie a panglicii Crucea Mihai Viteazul înconjurat de un chenar compus din triunghiuri albastre și galbene. În mijlocul pavilionului, pe toată întinderea lui, se găsește așezată Crucea Mihai-Viteazul având deasupra ei stema regatului României fără scutul mare.

        Stindardul M. S. Regina este format dintr-un pavilion patrat la fel cu acel al stindardului regal, dar fără Crucea Mihai-Viteazul.

        Stindardul A. S. R. Principele Moștenitor este format dintr-un pavilion patrat de culoarea albastrului pavilionului național, având de jur împrejur un chenar format din triunghiuri roșii și galbene, iar în mijloc stema Regatului României fără scutul mare.

        Stindardul princiar este format din un pavilion la fel cu acel al stindardului A. S. R. Principele Moștenitor, dar fără chenar.

        Stindardele regale și princiare se arborează pe vasele de război, la reședințele regale și princiare, precum și la edificiile publice în cari s'ar găsi Maiestățile lor sau membrii Familiei Regale.

        Art. II. Pavilionul bastimentelor de răsboi este format din un pavilion dreptunghiular în culorile naționale având pe galben stema Regatului României.

        Pavilionul prova este format de un pavilion patrat de culoare galbenă având în mijloc stema Regatului României și de jurîmprejur un chenar roșu.

        Aceste două pavilioane sunt purtate de bastimentele de răsboi după prescripțiunile regulamentului asupra serviciului la bordul bastimentelor de răsboi. Stabilimentele militare aparținând marinei vor arborà la serbările naționale pavilionul de răsboi.

        Art. III. Ministrul Nostru secretar de Stat la departamentul de răsboi este însărcinat cu executarea decretului de față.

        Dat în București, la 24 aprilie 1922.

FERDINAND                        

                        Ministru de răsboi,

                General de divizie

                George Mărdărescu

No. 1.983