Cazul Dan Pârcălab. O lecție de solidaritate/Manifestul. Comunicatul și lista

Arestarea Cazul Dan Pârcălab. O lecție de solidaritate de Dorin Ștef
Manifestul. Comunicatul și lista
Un jurnalist în greva foamei


Glasul Maramureșului / 9 ianuarie 2007[modifică]

O nesperată solidaritate de breaslă

Scandalul “Gazeta” a izbucnit vulcanic, fără să fie anunțat de clasicele cutremure de pământ. DIICOT-ul a prins curaj și și-a continuat marșul triumfal spre inima Trustului Gazeta și din cauza lipsei de reacție din partea jurnaliștilor clujeni. Comunicatul apatic al Clubului Român de Presă și masa rotundă organizată în capitală în jurul acestui subiect au creat mai degrabă confuzie, alunecând spre rezolvarea unor interese de grup.

Reținerea și apoi arestarea lui Dan Pârcălab s-au făcut repetând același scenariu, autorii mizând pe o reacție palidă a jurnaliștilor locali. De altfel, Serviciile secrete și-au activat anumiți informatori, încercând să anticipeze modul în care vor evolua evenimentele la câteva zile după arestarea lui Dan.

“Glasul Maramureșului” publică în ediția de astăzi lista jurnaliștilor maramureșeni care subscriu ideilor din Comunicatul ce acuză o formă “de agresiune nejustificată în raport cu demersurile de presă locală”. Lista cuprinde circa o sută de nume din mass-media, la care se adaugă profesori, muzeografi, directori de instituții și politicieni. O acțiune fără precedent a jurnaliștilor locali, care și-au propus un exercițiu de solidaritate, solicitând nu eliberarea necondiționată a lui Dan Pârcălab, ci activarea unui drept constituțional: prezumția de nevinovăție. Un stat de drept, cu valențe și aspirații europene, cum este România, nu-și poate permite “luxul” de a ține după gratii un jurnalist după pofta inimii, având ca temei doar murdare jocuri politice de conjunctură.

Și politicienii, și DIICOT-ul, și serviciile de informații erau convinși că în Maramureș (ca de altfel în orice oraș sau județ al patriei) funcționează o presă dezbinată, orgolioasă, aflată într-o înverșunată și permanentă competiție. Deziluzia a fost mare în prima zi după arestarea lui Dan. Apariția Comunicatului a permis apoi coagularea presei în jurul unei idei și solicitarea ca Dan Pârcălab să beneficieze de o cercetare în stare de libertate. Publicarea listei ar putea crea o stare de spirit sau chiar o mișcare care ar cimenta o necesară solidaritate de breaslă.

Nu e exclus ca odată bulgărele de zăpadă rostogolit, la Comunicat să adere și un număr de politicieni locali, oameni de cultură, lideri de opinie etc, astfel încât în poarta DIICOT-ului să se răstoarne un munte de semnături de protest.

Nu discutăm despre vinovăția sau nevinovăția lui Dan Pârcălab. O mai spunem o dată: solicităm doar cercetarea lui în stare de libertate și acordarea prezumției de nevinovăție. (Dorin Ștef)

Glasul Maramureșului / 9 ianuarie 2007[modifică]

COMUNICAT[modifică]

Noi, jurnaliștii din Maramureș, constatăm cu surprindere o formă de agresiune nejustificată în raport cu demersurile de presă locale. În acest context, privim cu dezaprobare arestarea preventivă a jurnalistului Dan Pârcălab - director general al “Gazetei de Maramureș“ - care ar fi trebuit să beneficieze de un tratament asemănător cu al altor cetățeni ori potentați ai vremii (exemplele abundă) și să beneficieze de o cercetare în stare de libertate. Până la o decizie a unei instanțe definitive și irevocabile și colegul nostru beneficiază de prezumția de nevinovăție. Prin această formă de acțiune a unor instituții ale statului, considerăm că există posibilitatea neplăcută de aruncare a blamului asupra unor demersuri de presă in corpore în loc ca responsabilitatea (câtă este) să aparțină unor cetățeni separat, chiar dacă ei sunt jurnaliști.

LISTA[modifică]

  • Glasul Maramureșului: Marian Ilea (scriitor - editor-șef); Dorin Ștef (redactor-șef); Luminița Hotea (redactor-șef adj.); Elena Pop (secretar de redacție); Daniela Dragoș (reporter); Gabriela Marian (reporter); Doina Ferenț (redactor); Lavinia Săbăciag (reporter); Cosmin Mihai Mesaroș (reporter); Ionuț Horoba (redactor); Alina Perța (redactor); Alexandru Ruja (redactor) ; Adina Vlad (redactor); Adriana Szabo (reporter); Gheorghe Porumb (fotoreporter); Florin Pușcaș (fotoreporter); Oana Dulf (redactor); Vasile Florin Andreicuț (tehnoredactor); Magda Zaharie (operator texte); Lidia Andreicuț (operator texte); Ada Fonai (tehnoredactor); Mircea Grumaz (redactor sport); Raluca Cârligean (redactor); Rely Indre (redactor); Alina Talpoș (redactor); Cristian Donca (redactor); Dragomir Ignat (redactor); Rita Gindele (secretar de redacție); Dan Săsăran (tehnoredactor); Zenaida Kozma (editor texte); Ioana Tarța (corector); Georgia Stan (corector); Virgil Măndicescu (tehnoredactor);Vlad Andrei Duna (tehnoredactor); Paul Prună (tehnoredactor) ;
  • AXA TV: Ioan Buda Țețu; Dan Borota; Romeo Dobocan; Gianina Stan; Anca Miklos; Simona Baran; Marius Cîmpian; Dinu Bucur; Morar Florin; Adrian Vălenaș; Ioan Sebastian Hoza; Mihaela Mihoc; Claudiu Kiss; Ramona Tomoiagă; S. Alin Preda;
  • eMaramures.ro: Dumitru Mariș (director); Larisa Tivadar (redactor-șef adj.); Meda Muntean (redactor-șef); Anamaria Stoia (reporter);
  • Cinemar TV: Ananei Gagniuc (director)
  • Gazeta de Maramureș: Dan Gânguță (asistent manager); Ștefana Roman (secretară); Dora Vaidiș (tehnoredactor); Andrei Vaidiș (asistent difuzare); Ciprian Dragoș (redactor); Ioan Botiș (redactor); Nicolae Teremtuș (redactor-șef); Florin Pop (editor); Ioana Lucăcel (redactor); Mircea Crișan (redactor); Ioan Pop (director difuzare); Anca Gânguță (dir. marketing); Marius Pilcă (consilier publicitate); Lia Gheorghe (cons. publicitate); Monika Krajnik (cons. publicitate); Silviu Gheție (fotoreporter); Teofil Ivanciuc;
  • Detectivul de presă: Adrian Rusu (director general); Cristian Mureșan (fotoreporter); Angela Sabău (reporter); Tania Groza (redactor-șef adj.); Ioana Cristina Miia (reporter); Anamaria Morar (divertisment); Andrada Furcea (corectură);
  • Hora Locală: Gheorghe Roman (director); Grigore Ciascai (redactor-șef);
  • Orizont TV Baia Mare: Bogdan Eduard (director executiv); Cecilia Ardusătan (dir. programe); Magda Georgescu (redactor-șef); Cristian Pogăciaș (operator); Dorin Iliescu (operator imagine); Cristian Opriș (operator imagine); Marius Roman (operator imagine); Ioana Pop (redactor); Simona Iiosu (redactor); Mirabela Laviță (redactor); Ovidiu Mortan (redactor); Lavinia Mureșan (redactor); Anamaria Pășcuță (redactor); Robert Obernauer (regizor); Bote Cristian (admin. sistem); Lucian Bălan (redactor sport);
  • Personalități locale: Janeta Ciocan (muzeograf); Gheorghe Robescu (muzeograf); Teodor Ardelean (dir. bibliotecă); dr. Tiberiu Alexa (istoric de artă)

Graiul Maramureșului / 9 ianuarie 2007[modifică]

Cel puțin până mâine / Dan Pârcălab rămâne în arest

Ieri, Dan Pârcălab, directorul “Gazetei de Maramureș“ , a fost prezentat în fața instanței Curții de Apel din Cluj pe rolul căreia s-a judecat recursul făcut de jurnalist la măsura arestării preventive. Nu s-a luat nicio decizie, deoarece avocații lui Dan Pârcălab au cerut un răgaz până mâine pentru a se putea clarifica cu atribuțiile pe care cei care l-au arestat pe jurnalist le au. Așadar recursul se va judeca abia mâine de la ora 11.00. Din imaginile parvenite prin intermediul televiziunilor reiese clar că Dan Pârcălab este marcat de momentele prin care trece, dar și-a susținut în continuare nevinovăția.

Doi sunt avocații care îl apără: Cristian Niculescu-Țâgârlaș, consilier local PNL și avocatul Vasile Jurj, prodecanul Baroului Maramureș. Vă reamintim că la această dată sunt arestați preventiv, în afara jurnalistului băimărean, Liviu Man, președintele Trustului "Gazeta", Aurel Mureșan, directorul executiv, Ioan Oțel, coordonatorul departamentului de investigații de la “Gazeta de Cluj” (fost șef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Cluj) și Dorel Vidican, directorul de marketing și șef la “Gazeta de Bistrița” precum și Aurelian Grama, director la ziarul "Zi de Zi" Târgu-Mureș. (Radu ȚOLAȘ)

eMaramureș / 9 ianuarie 2007[modifică]

Politicienii cer și ei eliberarea lui Pârcălab

Reprezentanții mai multor organizații de partid din Maramureș s-au solidarizat cu jurnaliștii maramureșeni și s-au raliat procesului acestora. Politicienii au solicitat cercetarea în stare de libertate a directorului de la “Gazeta de Maramureș“, Dan Pârcălab și, totodată, și-au prezentat oficial poziția în legatură cu controversatul caz, care pune într-o lumină defavorabilă toată mass-media din Transilvania.

Reprezentanții PSD, PNȚCD și PC au criticat arestarea jurnalistului și, trecând peste conflictele anterioare avute cu reprezentanții mass-media locală, au revenit la gânduri mai bune și au arătat că punerea după gratii a lui Dan Pârcălab poate fi un precedent periculos. Surprinzătoare este reacția rapidă a celor din PSD Maramureș, organizație din rândul cărora provin mulți dintre semnatarii declarațiilor la DIICOT Cluj în dosarul care îl privește pe Dan Pârcălab. La scurtă vreme de la primele arestări pe cazul ”Gazeta”, mai mulți politicieni ai PSD, dar nu numai, au mers din proprie inițiativă ori chemați de procurori la parchet ca să dea declarații.

Trioul aflat la șefia organizației, președintele Eugenia Godja, prim-vicepreședintele Ludovica Pârvu și secretarul executiv Ioan Blăjan, a arătat că „urmărind cu mare atenție ceea ce se întâmplă în peisajul socio-economic și politic din Maramureș, organizația județeană a PSD constată o agresiune fără precedent chiar împotriva presei, cea care, atât prin notorietate, cât și prin credibilitate este garant al democrației europene.”

Liderii locali ai partidului sunt de părere că „arestarea preventivă a jurnalistului Dan Pârcălab, director al „Gazetei de Maramureș“, este o măsură drastică, îndreptată fără a respecta prezumția de nevinovăție împotriva demersurilor mediatice sobre și profesioniste din Maramureș.”


Într-un comunicat de presă se arată că „pe acest fond, organizația județeană Maramureș a PSD salută solidaritatea jurnaliștilor maramureșeni și consideră că o astfel de acțiune este benefică pentru păstrarea spiritului democratic. Comunicatul presei locale din județul nostru de solidarizare cu jurnalistul căruia i s-au încălcat elementarele drepturi cetățenești și nu i s-a respectat prezumția de nevinovăție ne determină să ne alăturăm întru totul demersului jurnaliștilor din Maramureș, solicitând organismelor competente cercetarea în libertate a jurnalistului Dan Pârcălab.”

PNȚCD Maramureș s-a numărat printre formațiunile care au luat atitudine față de situația apărută în mass-media din Maramureș, liderii județeni ai partidului arătând că „dezaprobă arestarea preventivă a jurnalistului Dan Pârcălab, deoarece prin această măsură excesivă, există pericolul ca întreaga breaslă a ziariștilor să fie stigmatizată”. Secretarul executiv al organizației locale, Ioan Beuca, a arătat că gestul țărăniștilor este sincer. ”Pentru a da credibilitate demersului nostru, precizăm că PNȚCD Maramureș nu se bucură de o atenție deosebită din partea Gazetei de Maramureș.”

Și Biroul Executiv al PC Maramureș și-a manifestat ”solidaritatea cu protestul jurnaliștilor maramureșeni referitor la recentele acțiuni ale DIICOT îndreptate împotriva unor oameni de presă”. Conservatorii locali au catalogat ca ”exagerată” arestarea preventivă a lui Dan Pârcălab. ”Ne exprimăm speranța că justiția se va pronunța în acest caz cu maximă corectitudine, iar Dan Pârcălab își va continua cât mai repede cariera sa de jurnalist spre beneficiul întregii prese libere maramureșene”, se arată într-un comunicat al conducerii organizației județene.

Glasul Maramureșului / 10 ianuarie 2007[modifică]

Orice abuz se plătește în democrație

Solidaritatea de breaslă a jurnaliștilor în cazul Dan Pârcălab este impresionantă. Faptul că cererea de judecare în libertate a colegului nostru, adică respectarea normalității democratice, trebuie obținută cu mari eforturi e un simptom negativ al democrației românești.

Numai că... miile de oameni simpli, ori partidele politice, ori ONG-urile, ori fundațiile umanitare care au venit în valuri succesive la redacția „Glasului” pentru a se alătura protestului jurnaliștilor ne demonstrează că avem o societate civilă matură, europeană, dublată, din păcate, de instituții bezmetice și, evident, fără impact pozitiv la popor. Maramureșul oferă țării o lecție de democrație perfectă.

Maramureșenii sunt apți de democrație, în vreme ce instituțiile statului sunt șchioape, pline de schele și cu mentalități revolute. E păcat că trebuie să sufere un jurnalist ca Dan Pârcălab pentru a vedea că suntem, cetățenește, în Europa. În numele jurnaliștilor maramureșeni, mulțumesc miilor de conjudețeni care sunt alături de Dan Pârcălab și de PRESA LOCALĂ.

E, pentru noi, o mare responsabilitate să-i slujim pe acești oameni care, la rândul lor, sunt victime ale sistemului. Prin felul de a acționa, prin comportamente și prin manifestări chiar marginale, justiția se află la o cotă de credibilitate minimă și cazul Dan Pârcălab nu face decât să apese și mai puternic această pedală lipsită de impact popular. N-am idee cum și când justiția nu va mai percuta haotic și nu mă privește acest lucru. Cred că în următoarele zile, în jurul cazului Dan Pârcălab o să apară intoxicațiile pornite dinspre sistemul represiv și, probabil, unele unelte murdare ale aceluiași sistem vor încerca să arunce cu rahat înspre mass-media. Niciun bai.

În Maramureș, la finalul acestei săptămâni, va poposi intempestiv (așa cum îi stă bine unui președinte jucător) Traian Băsescu. Dosarul de presă care-i va fi înmânat de către jurnaliștii maramureșeni e gros și se îngroașă zilnic. În Traian Băsescu ca om și ca om politic, atât maramureșenii, cât și noi, oamenii de presă ai locului, avem maximă încredere. Păcat că e singurul român care, aflat în viața politică, prezintă garanții indubitabile că are mai presus decât orice în sânge: adevărul, dreptatea și aplicarea corectă a legii într-un stat pe care-l conduce și care, uneori, se află la cheremul unor inși ce cred că pot să acționeze arbitrar afectând destine umane. (Marian ILEA)

Evenimentul Zilei / 10 ianuarie 2007[modifică]

„Gazeta” a vrut la Parlamentul European

Judecarea recursului la arestarea jurnalistului Dan Pârcălab pentru șantaj, spălare de bani și participare la un grup infracțional a fost amânată pe mâine.

Avocații directorului "Gazetei de Maramureș", Vasile Jurj - un fost procuror - și Cristian Niculescu Țăgârlaș - președintele PNL Baia Mare - au cerut amânarea judecării recursului pe motiv că nu au avut timp suficient să studieze probele de la dosar.

Un alt motiv de amânare a fost apariția unei ordonanțe de urgență a guvernului, prin care Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), care instrumentează cazul, a fost reorganizată.

La ieșirea din sala de judecată, Dan Pârcălab a declarat că în ultimii patru ani nu a avut niciun proces și că, dacă cei care s-au constituit părți vătămate împotriva lui în dosarul "Gazeta" ar fi fost deranjați, ar fi avut posibilitatea să se adreseze justiției. "Să vă uitați la persoanele care au dat declarații împotriva mea și o să vedeți cine anume sunt", a spus ziaristul, referindu-se indirect la consilierul local Mircea Dolha, trimis recent în judecată de DNA pentru trafic de influență. "Mă mir că am ajuns din nou în butoiul în care am mai fost în momentul în care am câștigat la Strasbourg. De data aceasta sunt sigur că voi câștiga în România", a adăugat Pârcălab.

El a câștigat un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva României. În "dosarul Gazeta" însă, Dan Pârcălab este acuzat de nouă oameni de afaceri din Baia Mare, care susțin că ar fi fost șantajați în vederea obținerii de contracte de publicitate. (...)

10.000 de semnături pentru Dan Pârcălab

Ieri, filialele maramureșene ale PSD, PC și PNȚCD au criticat decizia de arestare a directorului „Gazetei de Maramureș" Dan Pârcălab. Într-un comunicat de presă al PSD Maramureș se arată că arestarea lui Dan Pârcălab reprezintă o măsură drastică, care nu respectă prezumția de nevinovăție. La rândul lor, conservatorii din Maramureș susțin că arestarea jurnalistului este o măsură exagerată. "Ne exprimăm speranța că justiția se va pronunța în acest caz cu maximă corectitudine, iar acesta își va putea continua cât mai repede cariera de jurnalist", se arată într-o rezoluție.Pe de altă parte, nu mai puțin de zece mii de persoane au semnat scrisoarea deschisă de protest vizavi de arestarea lui Dan Pârcălab, iar două au anunțat că vor intra în greva foamei. (Mihai Soica)


Glasul Maramureșului / 11 ianuarie 2007[modifică]

Lista pentru susținerea lui Dan Pârcălab

  • Asociația YMCA Baia Mare, organizație nonprofit constituită în scopul dezvoltării societății contemporane prin formarea pozitivă a tinerilor, pentru consolidarea comunității în acord cu principiile democrației și drepturilor omului, împreună cu cei 100 de tineri membri și voluntari care desfășoară proiecte de tineret, își exprimă solidaritatea cu demersul inițiat de reprezentanții mediei locale pentru ca jurnalistul Dan Pârcălab să fie cercetat în stare de libertate. Este momentul ca noi toți să adoptăm o atitudine europeană proactivă care să sensibilizeze instituțiile statului drept pentru respectarea legilor în vigoare, a principiului unui tratament egal în fața justiției și a drepturilor omului. Susținem întreaga redacție a „Gazetei de Maramureș”, publicație cu specific unic pe piața media din Maramureș, care a dovedit un înalt profesionalism și spirit civic. Cu speranța că amploarea acestei acțiuni de solidaritate nemaiîntâlnite până în acest moment va fi percepută ca atare de cei care se află la cârma instituțiilor abilitate, cu respect vă asigurăm de întreaga noastră considerațiune. (Președinte Alina Pop, Director executiv, Onoriu Dan)
  • Declarație de presă. Sunt oripilat de ceea ce se întâmplă cu arestările de jurnaliști. Ei ar trebui judecați în libertate. Sunt primul prefect care, pe vremea Convenției Democrate, am solicitat acest lucru, gestionând în acea perioadă cazul jurnalistului Cornel Sabou. (Gheorghe Mihai Bârlea, directorul „Memorialului Durerii Sighetu Marmației”).
  • Comunicat de presă. Organizația PNL, filiala Maramureș, își exprimă solidaritatea cu demersul inițiat de reprezentanții mediei locale pentru ca jurnalistul Dan Pârcălab să fie cercetat în stare de libertate. A sosit momentul ca întreaga comunitate să adopte o atitudine activă care să determine instituțiile statului de drept să respecte Constituția, legile țării, Declarația Universală a Drepturilor Omului, normele europene în materie. Considerăm că această formă de manifestare a unor instituții ale statului poate crea premisele nerespectării principiilor care guvernează statul de drept, îngrădirii libertății de exprimare și de apărare. Ne exprimăm solidaritatea cu tânăra generație de ziariști de la „Gazeta de Maramureș”, încurajându-i să continue la același nivel profesional de înaltă ținută. Considerăm că o astfel de acțiune la care au aderat atât reprezentanți ai mediei locale, dar mai ales politicieni și reprezentanți ai societății civile, e benefică într-un oraș care învață și gândește european. (Organizația PNL Maramureș)
  • Uniunea Județeană SANITAS Maramureș face front comun cu cei peste 100 de jurnaliști și alți oameni de bine care solicită judecarea jurnalistului Dan Pârcălab, director general al Gazetei de Maramureș, în condiții de normalitate și legalitate. Astfel, cei peste 3.000 de membri SANITAS din județul Maramureș consideră că arestarea preventivă a jurnalistului fără respectarea normelor procedurale constituie un abuz; jurnalistul Dan Pârcălab ar trebui să fie tratat la fel ca alți cetățeni români, în stare de libertate. În consecință, solicităm organismelor competente să acționeze fără încălcarea normelor procedurale de judecată. (Președinte, Mircea Ciocan)
  • Uniunea Județeană C.N.S.L.R. - Frăția, filiala Maramureș, organizație profesională care apără și promovează drepturile și interesele profesionale, economice, sociale și culturale ale membrilor săi își exprimă indignarea față de măsura de arestare abuzivă a redactorului-șef al «Gazetei de Maramureș» , Dan Pârcălab. Considerăm că atâta vreme cât acuzațiile ce îi sunt aduse nu au fost întru totul dovedite, și nu s-a dat un verdict în acest caz, domnul Dan Pârcălab trebuie cercetat în libertate. În consecință, subscriem tuturor oamenilor de bine care solicită cercetarea și judecarea în libertate a jurnalistului maramureșean, cu respectarea procedurilor legale. (Președinte, Mircea Ciocan).
  • Alți semnatari: Vasile Gheorghe Tătar - pensionar; Tiberiu Pop – pensionar; Ioan Marchiș - sculptor; Fundația Culturală Archeus Baia Mare; Bogdan Groza - jurist-poet; Radu Mircea Munteanu - consilier județean, vicepreședintele PNL Maramureș; Liviu Pop - președintele Sindicatului Funcționarilor Publici Maramureș; Viorel Rusu - doctorand în istorie ; Redacția „De toate pentru noi”: Vălan Popescu, Claudia Sitaru; Anca Augusta Bărbos - economist; Claudiu Giugan - șofer; Petru Puha - pensionar; Cristina Isac - profesor; Marinela Colțea - patron A.F.; Gabriela Isac - educatoare; Chiț Bontoș – confecționer; Liliana Bontoș - confecționeră; Darius Iacă - elev; Maria Jurj - îngrijitoare; Mihaela Roatiș - educatoare; Ileana Sitar - casnică; Ovidiu Pop - șomer; Noemi Costinar - referent; Reghina Bârsan - economistă, pensionară; Vasile Bârsan - maistru EM.C; Ana Maria Rus – vânzătoare; Iulia Nyerjak - studentă; Adrian Ungur - mecanic EM.C; Gavril Trutl – pensionar; Aniko Ungur - gestionar; Maria Daubner - vânzătoare; Ștefania Andrușcă - elevă; Lucian Radu Demian - electrician EM.C; Constantin Pop - mecanic EM.C; Brândușa Buzaș - vânzătoare.

Hora locală / 11 ianuarie 2007[modifică]

La trei zile după băgarea României în UE, diicotoții jupânesei Monica au mai băgat după gratii doi jurnaliști din trustul de presă “Gazeta”, completându-și cu de la sine putere și pe nepusă masă colecția de arestați. Băgarea s-a făcut în aceeași zi, 3 ianuarie a.c., la o diferență de câteva minute și este vorba despre colegul nostru Dan Pârcălab, directorul “Gazetei de Maramureș“ și Aurelian Grama, cu aceeași funcție la “Gazeta de Mureș“.

Motivul arestării: șantaj, constituirea unui grup în vederea comiterii de infracțiuni și spălare de bani. Fapte extrem de grave, comparativ cu găinăriile aflate la modă. Nu credem că Dan Pârcălab a fost arestat doar în baza unor declarații ale unor oameni de afaceri din Baia Mare care s-au simțit șantajați. El poate fi și o victimă colaterală a întâmplărilor de la Cluj cu ceilalți arestați din trustul «Gazeta» unde este director cu dezvoltarea. Cum la fel de bine nu ne-am grăbi să-i numim delatori pe semnatarii acelor declarații de incriminare. Pentru că delatorul, în adevăratul sens al cuvântului, în general, se duce din proprie inițiativă să te toarne la procurori și nu așteaptă să fie citat după o perioadă mai lungă de timp. Or, a răspunde prezent când ești invitat în fața organelor de urmărire penală este o obligație prevăzută de lege oriunde în lume.

Totul este ca declarațiile împotriva unui om să poată fi dovedite prin probe. Altfel, pârâciosul riscă să devină calomniator ordinar și pervers.

Înțelegem ca toată presa locală să facă front comun cu Dan Pârcălab pentru a-l apăra de unele eventuale abuzuri procedurale, cum ar fi urmărirea penală în condiții privative de libertate. Dar nu trebuie să ne substituim în a da verdicte înainte ca tanti justiția să dea cu sentința. Pentru că în acest fel vom fi obligați să luăm și leafa judecătorilor.

Din păcate, odată cu arestarea lui Dan Pârcălab i-a fost băgat după gratii și pixul. Pix căruia acolo i-a înghețat pasta și nu se mai poate mișca asemenea țeruzei pe poptiroș. Oare ar putea fi și chestia asta un serios pericol social pentru cei care l-ar întâlni pe jurnalist umblând liber pe stradă! Nici nu îndrăznesc să mă ducă mintea până la o prostie ca asta cu regim de abuz. Vinovăția lui Dan Pârcălab ar putea fi și pentru faptul că n-a devalizat nicio bancă sau n-a făcut nicio privatizare în folosul său personal. Dacă ar fi avut astfel de ocupații, cu siguranță că astăzi ar fi fost judecat în stare de libertate și nu după gratii ca ultimul terorist. (Gheorghe Roman)

Glasul Maramureșului / 12 ianuarie 2007[modifică]

Jurnalismul maramureșean în pericol de moarte

Jurnalistul și directorul „Gazetei de Maramureș” s-a trezit cu recursul la starea de arest preventiv respins. Adică, să traducem pe înțelesul celor peste 10.000 de maramureșeni care au solidarizat cu principiul normal și european al cercetării în stare de libertate - dorința lor firească a fost ignorată de către cei de la Curtea de Apel Cluj. Nu dorim să ne amestecăm în treaba justiției. Dar, din acest moment, considerăm că practicarea meseriei de jurnalist în Maramureș devine practic imposibilă. Jurnalistul este un marginal al societății comunitare și, fiind considerat un pericol pentru instituții, devine instantaneu o victimă sigură.

Cred că trebuie să calculăm milimetric fiecare pas al definirii acestei meserii, pentru ca o tânără generație de jurnaliști s-o poată practica în siguranță. Pe de altă parte, în redacțiile noastre vin oameni care ne încurajează și care își exprimă revolta în cazul Dan Pârcălab. E obligatoriu s-o constatăm și, fără a ne amesteca în treburile justiției, credem că această componentă a societății maramureșene trebuie să iasă la rampă alături de noi. O comunitate sănătoasă funcționează coerent nu pe principiul pândei. E inadmisibilă o astfel de situație. Vom ajunge (am ajuns) ca, pornind în anchete de presă, aceia care au câte ceva de ascuns să ne răspundă simplu: scrieți că mergem la DIICOT. S-a apăsat pe un buton periculos. O astfel de criză fără precedent trebuie făcută publică pe plan național. 150 de jurnaliști nu pot fi catalogați ca bandiți ori șantajiști. Ei sunt o ultimă speranță a multor oameni simpli din Maramureș.

Presa e în slujba comunității și nu în slujba autorității. Voința politică și analiza lucidă pot urni căruța democrației în România. Principiile și emoția provocată de nedreptate nu sunt suficiente pentru un climat sănătos. Cred că e nevoie de intervenția președintelui Traian Băsescu și de un dialog lămuritor între președinte și presa maramureșeană. Sutele de jurnaliști n-au cerut decât un tratament egal cu al cetățenilor maramureșeni în cazul Dan Pârcălab. Mă abțin să cataloghez astăzi emoțional această decizie, pentru că nu doresc să mă amestec în treburile Justiției. Dar cred că Dan Pârcălab este o victimă a unor „entuziasme” necontrolate dinspre inși ce se cred atotputernici. Acest tip de percepție ține de dictaturile hidoase de care am crezut c-am scăpat. (Marian ILEA)