Sari la conținut

Maramureș brand cultural/Complexul statuar Bogdan Vodă

14464Maramureș brand cultural — Complexul statuar Bogdan VodăDorin Ștef


Monumentul este amplasat în localitatea Cuhea (azi Bogdan Vodă), pe Valea Izei, la 42 km de Sighetu Marmației. Opera, înfățișându-l pe voievodul Bogdan călare, înconjurat de cinci nobili, este realizată din bronz și poartă semnătura artistului Ioan Marchiș.

În localitatea Cuhea, la nr. 413, într-o casă de lemn datată 1780 (înregistrată ca monument de patrimoniu în evidența Ministerului Culturii), locuiește Vasile Deac, zis Moșu. Acesta s-a aflat la conducerea comunei timp de 31 de ani (14 ani ca primar și 17 ca „vice”). El și-a propus, printre altele, să lase moștenire generațiilor următoare un monument impresionant care să-l reprezinte pe ilustrul înaintaș, voievodul întemeietor de țară, Bogdan din Cuhea. În urma unor discuții cu cel mai în vogă sculptor, Vida Gheza, acesta din urmă realizează, în 1979, un proiect, în lemn de plop, reprezentându-l pe legendarul voievod așezat pe un jilț domnesc.

Vasile Deac Moșu și-a dat seama că își dorește de fapt o statuie ecvestră. Cinci ani mai târziu, se întâlnește cu sculptorul Ioan Marchiș, care își inaugurase prima lucrare monumentală (Arc Solar), în Baia Mare. A ezitat, însă, să-i încredințeze proiectul, socotindu-l „prea tânăr”.

În 1985, perseverentul primar ia drumul capitalei, îmbrăcat în costum tradițional și „cu jalba-n proțap”, să ceară oficialităților comuniste bani pentru statuie. Proiectul e respins, dar maramureșeanul nu se întorcea cu mâna goală, ci cu bani pentru realizarea unui... dinozaur din gips, pe care „urma să-l doneze unui muzeu”. S-a construit „scheletul”, s-a turnat gipsul, dar a venit Revoluția (1989).

Câțiva ani mai târziu, Moșu a reluat „negocierile” cu Ioan Marchiș, devenit între timp unul dintre cei mai renumiți sculptori din zonă. Proiectul, aprobările, machetele, versiunea în lut și-apoi în bronz au durat ani de zile. În toamna anului 2005, complexul statuar a fost inaugurat.

„Ansamblul statuar de la Cuhea - Maramureș (Bogdan Vodă, Voievod al Maramureșului și primul Domn al Moldovei) se conturează în ceea ce maramureșenii așteptau de ani buni de zile: un monument care să adune în bronzul său atât istoria locului cât și legendele, miturile și spiritul oamenilor din nordul țării.

Ioan Marchiș, creatorul lucrării, a reușit ca, prin demersul său plastic, să ofere maramureșenilor monumentul de care aveau nevoie pentru a se regăsi, ca o piatră de hotar, un însemn scrijelit în carnea vremii, lângă care maramureșenii se simt acasă.

Dacă te afli lângă soclul statuii din Bogdan Vodă, este imposibil să nu simți forța celor 22 de tone din bronz. Cu toate acestea, energia emanată de grupul statuar (Voievodul călare, înconjurat de cinci nobili) nu vine din greutatea sa, ci dintr-un «artificiu» artistic, pe care sculptorul l-a folosit în lucrarea sa: personajele (cei cinci nobili) au pumnii strânși, mâinile lipite, au un ritm monoton, în sensul că sunt niște stâlpi, iar energia lor nu e desfășurată, au energie potențială, simți că pleznesc. Sunt ca niște instrumente muzicale ale pământului, le simți rezonanța. Personajele statice din jurul lui Bogdan potențează mișcarea aeriană a copitei calului. De aici se desfășoară energia, de fapt aceea de care are nevoie pentru a întemeia o țară” (Florin Pop, etnolog).

Proporțiile, liniile-forță, expresivitatea statuilor, dar îndeosebi poziția privilegiată pe care Bogdan Vodă o are în istoria medievală a României - întemeietorul Moldovei și a dinastiei de domnitori, din care cel mai ilustru a fost Ștefan cel Mare - recomandă acest monument ca un brand reprezentativ pentru Maramureș.