Programul Adunării Naționale Constituante a națiunii române din Ungaria și Transilvania

Jump to navigation Jump to search
Programul Adunării Naționale Constituante
a națiunii române din Ungaria și Transilvania

Pe telefon ni-se comunică astăzi din partea comitetului aranjator din Alba-lulia programul marei Adunări Naționale Constituante ce se va ținea la 1 Decemvrie:

1. La orele 7 dimineța serviciul divin celebrat de arhierei în bisericile protopopești.

2. La orele 10 dim. deschiderea Adunării în sala casinei militare din cetate.

3. Cetirea rezoluțiunii, votată și propusă prin conferința prealabilă a Marelui Sfat Național.

Se observă că fiecare comună în frunte cu steaguri și tabla cu numele comunei va defila în rânduri de patru pe piața orașului: va trece pe sub poarta Carol in Cetate și prin poarta Mihaiu Viteazul va ieși pe terenul Adunării (locul de exerciții militare, in apropierea pământului sfințit cu sângele lut Horia și Cloșca).

Se va explica poporului de pe 4 tribune însemnătatea istorică a zilei, iar de pe tribuna presidială din centru se va citi rezoluția Constituantei.

Cât pentru încvartirare să se adreseze fiecare Ia Consiliul național român din Alba-Iulia, telefon 97.

Locuința fiecăruia se va aduce la cunoștința la gară prin comisiunea de incvartirare (semnul: tricolor Ia brațul stâng).

Întreg publicul este făcut atent să ducă cu sine pâne și alimente. Banchete ori mese comune nu vor fi. Pentru cei din depărtări s'a ficut posibil sa fie prevăzuți cu alimente în restaurantele din loc. iar în parte și la găzduitorii privați.


Frați Români!

Locul cel mai istoric al neamului vă așteaptă cu brațele deschise. Veniți deci si-l atingeți cu pasul vostru, ca si simțiți fiorul ce l-a mișcat odată pe marele Voevod cu numele de arhanghel, pe martirii Horia, Cloșca și Crișan, pe Craiul munților Avram Iancu și pe toți cei cari au început și lucrat în realizarea visului de veacuri, pe care noi, cei de azi, îl vedem ca pe răsăritul cel mai strălucit al celei mai senine zile a neamului românesc.

Comitetul aranjator.

Aviz.

Pentru sfințirea marelui act politic din ziua de 1 Decemvrie Consiliul național român central roagă toate comunele bisericești ca în acea zi să se tragă clopotele ori să bată toaca între oarele 10—12 din amiazi.[1][2]

Referințe[modifică]

Bring from Transcribathon
  1. Ziarul Unirea, anul XXVIII, nr. de propagandă 15-16, 1 decembrie 1918, Blaj
  2. Conținut transcris de pe site-ul Transcribathon al bibliotecii Europeana