Pagină:Teofil Sidorovici - Carol II - Din culmea unui deceniu de glorioasă domnie.djvu/50

Această pagină nu a fost verificată

toată comoara datinilor și obiceiurilor arhaice, ducând pretutindeni în suflet icoana Țării dragi și dorul de a o revedea.

In rostogolirea istoriei, a avut prilejul să cunoască viața sub cele mai reale aspecte, iar vitregia unor vremuri pe care le-a bravat, departe de a-l descuraja, I-au sporit elanul de a-și ridica Neamul.

La chemarea poporului Său iubit, pe care-l cunoștea atât de bine din tranșeele dela Oituz, Mărăști, Mără-șești și Cireșoaia, iată-L Rege tânăr și dornic de a fi Cel dintâi slujitor al intereselor naționale.

Un deceniu de frământări, transformări și lupte cum n’a mai cunoscut cronica lumii, I-au pus în lumină Inal-tele-I însușiri de Suveran, ales de Dumnezeu să ne che-zășuiască destinul, într’una din cele mai grele cotituri ale istoriei.

Nu s’a mulțumit numai cu informațiunile, ori cât ar fi fost ele de juste, ci a căutat să verifice personal realitățile vieții internaționale, prin contactul direct cu marii conducători de State.

Iată-L Oaspete al țărilor vecine, iată-L invitat al Regelui Angliei și împărat al Marei Britanii, iată-L la Paris la Președintele Republicii, iată-L la Fiihrerul Cancelar al Germaniei.

Pretutindeni a purtat cu mândrie icoana Patriei pe care o simboliza, pretutindeni Și-a afirmat voința de a o ridica și a o face cunoscută, împletindu-i năzuința de pașnică colaborare cu hotărîrea nestrămutată de a-i păstra neștirbit patrimoniul din străbuni.