Pagină:Teofil Sidorovici - Carol II - Din culmea unui deceniu de glorioasă domnie.djvu/49

Sari la navigare Sari la căutare
Această pagină nu a fost verificată

Aceste rare și înalte calități de prevedere, manifestare de Ilustrul nostru Suveran în primul deceniu de domnie, ne-au așezat Patria pe un plan de apreciată ierarhie în concertul popoarelor lumii. O spunem aceasta cu legitimă mândrie noi Românii, dar au recunoscut-o și națiunile europene ca și țările de dincolo de ape.

Ca să poți fi apreciat ca popor, trebue să dovedești o puternică voință de înfăptuiri în interior, dar în acelaș timp trebue să te afirmi și dincolo de hotare.

Ca Prinț Moștenitor, M. S. Regele a călătorit mult, întregindu-Și și desăvârșindu-Și cunoașterea temeinică a civilizației umane.

Din ocolul lumii s’a reîntors cu sufletul încărcat de năzuința și dragostea de înălțare a Patriei mărite.

Ce orizont cuprinzător își va fi statornicit în acea epocă de idealism tineresc al vârstei de adolescent!

A trecut printre stâncile de argint ale Bosforului și Arhipelagului, s’a oprit la Acropole să descifreze taina veacurilor de civilizație elenă, a colindat Egiptul cu piramidele și Sfinxul pustiului împurpurat, în înfricoșătoarele cataracte ale Nilului cu mormintele dela Luxor și misterele templului ridicat de Ramses al II-lea, a navigat spre Indii, mângâind cu privirea imensitatea albastră a Oceanului Indian, a vânat lei și pantere în pădurile virgine de bambuși și palmieri, a trăit viata mistică a credincioșilor lui Budha ca și viata sclipitoare a Rajahilor, a simtit fiorul Pagodelor cu reminescentele unei vieți necunoscute nouă, a străbătut Imperiul galben cu