Pagină:Teofil Sidorovici - Carol II - Din culmea unui deceniu de glorioasă domnie.djvu/34

Sari la navigare Sari la căutare
Această pagină a fost verificată

PROFUND CUNOSCĂTOR A TOT CE ESTE ROMÂNESC

CEL ce s’a născut în sânul poporului românesc, Prințul, așteptat de un neam pe care vremea cu ale ei frământări l-a înzestrat cu atâtea calități, avea să poarte în sânge tainicul fior al dragostei de trecut și iubirea pentru întreaga noastră artă populară.

Rar popor în care să predomine atâta gust artistic. În sufletul Românului, frântură a naturii dintr’o armonie divină, se oglindește nemijlocit un întreg mileniu de existență.

Ținut sub nedrepte supușenii și luptând din greu, cum spune cronicarul „la răspântia tuturor răutăților", poporul nostru n’a avut tihna trebuitoare pentru meșteșugul învățăturii, care să-i pună în valoare vredniciile din orice câmp de activitate.

Pe vremea când noi luam calea codrului părăsindu-ne așezările din albiile râurilor pentru a ne strânge în grupuri de luptă sub conducerea câte unui Cneaz sau Voevod, pe vremea când scrutam îngrijorați din vârfuri de stejari, orizonturile turburate de colbul năvălirilor barbare, pe acea vreme neamurile apusului pe care le apăram noi aici la porțile Orientului, își vedeau, tihnite,