Pagină:Teofil Sidorovici - Carol II - Din culmea unui deceniu de glorioasă domnie.djvu/18

Sari la navigare Sari la căutare
Această pagină a fost verificată

le poarte în toate domeniile de activitate profesională stăpânind temeinic până și amănuntele diferitelor probleme de specialitate, culege direct informațiuni prețioase asupra tuturor realităților de pe teritoriu. Se statornicesc cu acest prilej planuri de viitor potrivit ansamblului de lucru, dozându-se acțiunile fiecărei instituții, după nevoile vremii. M. S. Regele, arhitect ilustru al marelui laborator de muncă națională, apreciază vredniciile, dă sugestii de viitor și stimulează energiile creiatoare.

Îi place în mod deosebit să cunoască părerea diferitelor personalități și asupra domeniilor unde acestea nu activează.

De pildă, stă de vorbă cu omul de știință asupra problemelor de apărare națională, cu ofițerul superior asupra problemelor de educație, cu personalitățile tehnice asupra chestiunilor de artă etc. Din urzeala aceasta de idei, Regele Țării poate cunoaște temeinic atât nevoile urgente cât și năzuințele obștești.

Comunicativitatea de o înaltă noblețe regală, face ca pojghița rezervelor și distanța protocolară să dispară, făcând loc unei ambianțe de încredere, sinceritate și obiectivitate.

Dejunul regal își are apoi și partea de voioșie cu o notă veselă. Suveranul povestește cu mult farmec, întâmplări prin care a trecut, amintiri de demult, anecdote.

Râde cu atâta poftă, încât fără să vrei te trezești în