Pagină:Teofil Sidorovici - Carol II - Din culmea unui deceniu de glorioasă domnie.djvu/132

Această pagină nu a fost verificată

Dar exemplul dela Araci ne mai poate arăta ce se poate face în orice domeniu de activitate românească printr’o colaborare efectivă între toate elementele dinamice ale unui Neam.

Când I s’a raportat M. Sale Regelui această măreață realizare străjerească a și hotărît ziua când să viziteze șantierul de muncă dela Araci.

Era o dimineață frumoasă de primăvară când Marele Străjer însoțit numai de Adjutantul personal venea să inspecteze atât Centrul dela Sf. Gheorghe cât mai ales lucrările dela Araci.

La marginea satului a fost întâmpinat de poporul ce I se închina ca unui Mântuitor și de echipele străjerilor-comandanți, ce formau un impresionant detașament cu uneltele de muncă pe umăr.

Dela cei de șapte ani și până la bătrânii cu pletele albe, toți erau înșirați în cuiburi de muncă.

Răspândiți apoi pe toată întinderea satului și-au început lucrul sub privirile adânc prețuitoare ale Suveranului ce n’a cunoscut în acea zi o clipă de odihnă. A străbătut ulițele ce străluceau acum de curățenie, gătite cu podoaba copacilor de curând plantați, a cercetat in-diguirile pe distanță de kilometri, a trecut puntea așezată de-acurmezișul râului strâns între maluri de gră-dele, a cercetat locuințele oamenilor, a cercetat autoritățile și realizările gospodărești ale micilor străjeri, a luat masa în mijlocul tuturora pe un câmp de muncă și-a răsplătit