Pagină:Teofil Sidorovici - Carol II - Din culmea unui deceniu de glorioasă domnie.djvu/108

Sari la navigare Sari la căutare
Această pagină nu a fost verificată

Acest tineret crescut în acelaș ideal — căruia îi făurim un suflet unic, plin de avânt, de încredere în slujba unui naționalism constructiv, fără de prihană — mâne când va fi vârstnic ne va da un popor care va fi în orice împrejurare la înălțimea sacrificiilor cerute de un patriotism desăvârșit".

„Luați și voi, cum trebuie să luăm toți, ce e bun dela părinții și strămoșii noștri; luați din năzuințele de veacuri ale Neamului nostru, acea tărie care ni-e fala, — și strânși uniți într'o singură voință, într’un singur avânt să plămădim România cea nouă a Românismului biruitor".

(8 Iunie 1936).

„Astăzi în fața primejdiilor cari tind să ne cotropească și din dreapta și din stânga, de peste tot, problema învățătorului s’a schimbat. El nu mai este acela care va trebui să învețe numai buchea cărții, nu mai este acela care până acum a avut și un rol economic; astăzi toate acestea trebue să dispară în fața pericolului enorm și ceeace se cere învățătorului este întărirea sufletului Românismului.

Și prin Românism, vreau să înțeleg scoaterea virtuților latente ale acestui neam, ca să facă din el una din gințile cele mai puternice și cele mai falnice ale lumii".

„Rostul vostru de a fi străjeri înseamnă cu mult mai mult