Pagină:Teofil Sidorovici - Carol II - Din culmea unui deceniu de glorioasă domnie.djvu/101

Această pagină nu a fost verificată

planul vast al generalității și teoriei, pe planul unor necesități de ordin național și social, Cel care a croit o haină proprie pedagogiei românești, este M. S. Regele Caroi II.

N’a enunțat teoretic o știință după care să se influențeze sufletul românesc, ci descifrând din năzuințele nației în mijlocul căreia S’a născut și trăește, comandamentele viitorului, a pornit la drum sănătos, experimentând cu clasa de școlari a Augustului Său Fiu, o nouă metodă cu un conținut autohton.

Ca și agricultorul înțelept, care înainte de a-și însămânța ogorul face o cultură de probă, tot astfel înaltul Ctitor al pedagogiei românești, înainte de a consacra noua metodă în opera de îndrumare a tineretului prin străjerie, a experimentat-o ani dearândul în restrânsă colectivitate școlară a Măriei Sale Marelui Voevod.

Sub directa supraveghere a Regelui-Pedagog, rezultatele obținute au fost strălucite.

Noua direcție a îndrumării tineretului, pornește dela ideia formării unui cetățean conștient de datoriile și drepturile sale, legat de brazda strămoșească prin trăirea vieții curate românești, cu fapte care să-l lege de mediul local și mai presus de toate, încrezător în destinele neamului său, iubitor și slujitor al simbolului unității naționale: Suveranul și Dinastia.

Pedagogia viitorului a fost fixată de M. S. Regele în pagini de o adâncă înțelegere a vremilor de azi:

„Străjerii sunt acei cari trebue să ducă mai departe această