Pagină:Dimitrie R. Rosetti - Dicționarul contimporanilor.pdf/9

Această pagină nu a fost verificată

Alcaz (Eugeniu). — Colonel, mare industriaș, născut la 1814 în orașul Huși, încetat din viață la Noembrie 1892.

A făcut studiile sale la școala Polytecnică și la Metz (Francia) apoi a întreprins o lungă călătorie în America.

Întors în țară, intră în armată în Moldova și este numit imediat adjutant al Domnitorului Mihalache Sturza. În această calitate, ia parte la mișcarea revoluționară de la 1848, și apoi devine adjutantul lui Vodă Grigore Ghika, înaintând până la gra­dul de colonel. Mai târziu e numit prefect de poliție la Iași (1862) sub domnia lui Vodă Cuza, dar ocupă această funcțiune foarte puțin timp.

Colonelul Alcaz a fost în mai multe rân­duri ales în parlament deputat și senator.

Activitatea sa cea mai mare a desvoltat’o însă în comerciu, având drept ideal întemeerea unei industrii naționale. La 1865 el cumpără fabrica de postav de la Neamțu a lui M. Kogălniceanu, o transformă, și reînființând’o pe moșia, sa Buhoși, îi dă im­portanța pe care o are și astăzi.


Alduleanu (Ioan). — Consilier la curtea de Casație ungară, născut la 1821 în satul Moecii Branului (Transilvania), încetat din viată în Buda-Pesta la 1871.

După absolvirea studiilor juridice, s’a sta­bilit în Brașov ca avocat la 1847, apoi la 1848 a trecut ca notar al districtului Fă­găraș. La 1850 e numit asesor al tribuna­lului de Alba Iulia, la 1858 președinte al tribunalului Brașov, la 1861 consilier al gu­vernului Transilvaniei in Cluj, la 1865 vice-președinte al tablei regesci în M. Vásárhely, la 1867 consilier în ministerul de justiție din Budapesta, și la 1869 membru al curței de Casație din acelaș oraș.

Între 1863 — 1865 a fost vice-președinte al dietei din Sibiu.

Aleco-Pașa. — (vezi Vogorides).


Alexandrescu (Dorna Aurel). — Pu­blicist, cunoscut sub pseudonimul Dorna, născut la 1870 în orașul Limoges (Francia).

A făcut studiile sale primare și secun­dare în Bucuresci, și apoi a debutat imediat în literatură la 1887, publicând novele și versuri prin diferite reviste literare, și scriind cronice teatrale la ziarul Constituționalul.

A publicat: Prietenie, comedie într’un act, După nuntă 1 act, Lumea Nonă 2 acte, Dragoste 1 act, Băi de mare 1 act, Cinstiți 3 acte, Craiu nou poemă.

A tradus Școala Bărbaților, Tatăl nostru, Bolnavul închipuit, Fecioarele, Sapho, Diana, Cele trei sultane, De’aș fi Rege, Orfeu în infern, Mignon, etc.


Alexandrescu (Constantin) . — Profesor, născut în orașul Râmnicu-Vâlcea la 1 Martie 1856. A făcut studiile sale la liceul Sfîntul Sava, și la 1874 a fost numit institutor la Târgoviște.

Ziarist câtva timp, a colaborat la câte-va ziare din acest din urmă oraș, precum și la altele din capitală.

Publicațiile sale sunt: Dicționarele geo­grafice ale județelor Muscel, Prahova, Ilfov, Vâlcea, Oltu, și altor județe, premiate de «Societatea geografică română».


Alexandrescu (Dimitrie) . — Profesor, publicist, născut în Iași la 1 Octombrie 1850. A plecat în Francia la vârsta de 10 ani și a studiat acolo declamația, medicina, dar singurul studiu pe care la terminat în Paris, a fost dreptul.

În 1870, fiind student, s’a angajat ca militar în armata Parisului, legiunea streină «Les amis de la France» sub ordi­nele generalului belgian Van der Mer.

Întors în țară la 1875 cu titlul de doctor în drept, a fost numit procuror la tribu­nalul Iași, unde a funcționat până la 1 Martie 1880 ca membru de ședință, judecător de ședință, judecător de instrucție și prim procuror, când a demisionat.

De atunci până la 1888, exercită profesiunea de advocat luptând în opoziția-unită contra guvernului liberal.

La 1888, se raliază la partidul conser­vator și e ales deputat al colegiului al 2-lea Iași.

La 1891 este numit secretar general al Ministerului Justiției, post pe care îl ocupă până la 15 Octombrie 1892, când este nu­mit profesor de drept civil la Universitatea din Iași, post pe care’l ocupă și astăzi.

D. Alexandrescu a publicat: Pistol bașa, Domnișoara Trei steluțe, Rămășagul sgârci­tului comedii într’un act (1879). Comen­tarii asupra dreptului civil 5 volume. Le droit ancien et moderne de la Roumanie.


Alexandrescu (Grigore). — Poet,