Discuție Utilizator:Dorin Stef

Jump to navigation Jump to search
Bine ați venit la Wikisource, Dorin Stef!

Vă mulțumim pentru interesul dumneavoastră pentru acest proiect. Sperăm să vă veți simți bine alături de comunitatea de aici. Dacă aveți nevoie de ajutor, vă recomandăm să consultați paginile de ajutor (în special Adăugarea textelor și manualul de stil al Wikisource). Puteți discuta sau adresa întrebări generale pentru comunitate la Scriptoriu. Portalul comunității cuprinde sarcinile cu care puteți ajuta dacă doriți.

Vă invităm să participați și la un scurt interviu. Mvelam 9 octombrie 2008 19:16 (EEST)

Colinde[modifică]

V-am răspuns aici Wikisource:Scriptoriu. De un MARE folos ar fi dacă deţineţi informaţii cu privire la colindele existente (publicaţia şi data publicării, eventual de cine a fost culeasă). Mvelam 9 octombrie 2008 19:25 (EEST)

Am foarte mult întrebări. Nu ştiu cu care să încep. Nu mă prea pricep la programare. Fac un lucru pe care nu l-am mai făcut niciodată până acum. Sper să învăţ. În schimb am scris cărţi. Am mai multe cărţi publicate. Cele mai multe sunt din domeniul folclorului. Printre altele am publicat o Antologie de folclor. Evident ca am sursele: culegător, informator, vârsta, localitatea, unde a fost publicat etc. La unele am chiar şi tipologia. O prima întrebare: producţiile folclorice sunt de domeniul public? Bănuiesc ca da. Culegătorii intră sub incedenţa dreptului de autor? Nu cred. Dar vreau răspunsuri.Dorin

Vă mulţumesc pentru contribuţii şi cred că puteţi ajuta Wikisource foarte mult. Eu observ că vă descurcaţi foarte bine şi contribuind veţi învăţa foarte uşor şi repede. Nu este ceva foarte complicat dar interfaţa poate intimida uşor la început. Cu privire la drepturile de autor, există anumite referiri în Legea nr. 8 din 14 martie 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Mai multe detalii specifice găsiţi în CAPITOLUL II - Subiectul dreptului de autor şi CAPITOLUL III - Obiectul dreptului de autor din Titlul I al legii. De acolo se înţelege, de exemplu, că aveţi drept de autor asupra antologiei de folclor pe care aţi publicat-o. Neavând pregătire juridică nu ştiu cât de corect interpretez eu legea. Din ce înţeleg eu este că autorul sau publicaţia care a publicat pentru prima dată o lucrare folclorică, dacă autorul este anonim, deţine drepturile de autor, nu culegătorul. Mvelam 9 octombrie 2008 20:19 (EEST)

Întrebări[modifică]

Pot să folosesc şi rubrica Observaţii? Vezi colinda Scoală gazda. Pot sa folosesc si glossar de termeni regionali? Dorin

Da, puteţi adăuga secţiunea de observaţii/note/explicaţii. În privinţa termenilor regionali, trimiteri la subsolul paginii se foloseşte <ref></ref> între care se scrie explicaţia iar la sfârşitul paginii se adaugă <references/>. Ca exemplu puteţi vedea aici O rectificare. Informaţii cu privire la publicaţie de preferat ar fi să le adăugaţi în titlu în secţiunea note. O altă variantă ar fi de a utiliza {{ediţie}} în secţiunea note de la titlu., apoi în pagina de discuţii folosiţi: Infotext. Exemplu: Vesele semnale. Aici găsiţi mai multe informaţii: Wikisource:Calitatea lucrărilor.Mvelam 14 octombrie 2008 06:02 (EEST)

Am nevoie de litera R la secţiunea colinde. Nu ştiu cum să procedez.Dorin

Am adăugat litera R. Mvelam 14 octombrie 2008 06:02 (EEST)

La secţiunea Colinde se impun şi variantele colind ale Mioriţei. Cum procedăm? Eu am variante din Maramureş (peste o sută), respectiv din regiunile Codru, Chioar, Lăpuş şi Maramureşul Istoric. Aş putea să postez câteva pentru fiecare regiune; să fac o selecţie. Ar fi cam aşa: Colinde / M / Mioriţa -colind / Variante din Maramureş. Am putea continua cu cele patru regiuni. Sau e prea stufos? Dorin

Este o idee bună de a crea pagini pentru diferite regiuni. Mvelam 14 octombrie 2008 06:02 (EEST)

La Strigături am nevoie de o secţiune nouă: Strigături din Maramureş. Nu e decât secţiunea Strigături de M. Eminescu.Dorin

Voi face modficările pentru a crea pagina de dezambiguizare.Mvelam 14 octombrie 2008 06:02 (EEST)

La secţiunea Doine, observ că e "prins" doar Alecsandri. Cum pot să postez poeme noi?Dorin

Puteţi crea pagini noi la fel cum le-aţi creat şi pe celelalte.Mvelam 14 octombrie 2008 06:02 (EEST)

Aş putea să adaug Descântece, respectiv Ghicitori. Unde crezi că ar trebui să le încadrăm? Dorin

Descântece, Ghicitori, Strigături pot fi adăugate numai dacă ele fac parte dintr-o lucrare anume specificată din domeniul public. De preferat este de a fi create pagini pentru lucrările complete care le conţin.Mvelam 14 octombrie 2008 06:02 (EEST)

Drepturi de autor[modifică]

Am observat că multe din lucrările adăugate nu au autorul indicat. De preferat ar fi să fie indicat autorul pentru a putea lămuri drepturile de autor. De exemplu, Scoală gazdă din pătuţ, aşa cum este prezentată informaţia despre publicare rezultă că nu este în domeniul public. Autorul nefiind specificat înseamnă că este vorba de un autor anonim caz în care „Calendarul Maramureşului” deţine drepturile de autor. Dacă se specifică autorul şi autorul nu a decedat cu mai mult de 71 de ani în urmă atunci lucrarea nu este în domeniul public, din păcate. De exemplu la Mioriţa colind variantele publicate de Tache Papahagi (1892-1977) şi Ion Bârlea (1883-1969) nu sunt în domeniul public deoarece autorii nu au decedat cu mai mult de 71 de ani în urmă. O altă problemă cu privire la drepturile de autor sunt explicaţiile/observaţiile. Dacă acestea au fost publicate într-o lucrare care nu este în domeniul public atunci acestea nu pot fi adăugate la Wikisource, chiar dacă lucrarea este în domeniul public. Mvelam 14 octombrie 2008 06:02 (EEST)

Răspuns[modifică]

Cum procedăm in acest caz? Mă refer la textele deja postate. Rămân sau vor fi şterse?--Dorin Stef 17 octombrie 2008 18:49 (EEST)

Categoria Folclor[modifică]

O observaţie cu privire la categorii. Este de preferat ca o lucrare să fie inclusă doar în subcategorii nu şi în categoriile părinte. Categoriile sunt organizate ca un arbore cu ramurile în jos. Folclor este o categorie părinte pentru categoriile Colinde, Balade, Legende etc. O lucrare ar trebui încadrată în subcategoria Balade, de exemplu, dar nu în categoria Folclor deoarece Baladele sunt deja incluse în categoria Folclor. Mvelam 14 octombrie 2008 06:02 (EEST)

Autor[modifică]

În privinţa dreptului de autor: Toate producţiile folclorice pe care le-am postat sunt cuprinse în lucrarea Dorin Ştef / Antologie de folclor din Maramureş, apărută la Editura Ethnologica în 2006. Creaţiile folclorice au fost publicate succesiv în mai multe lucrări de specialitate. Ultima republicare îmi aparţine. Iar eu cedez domeniului public lucrarea din 2006. Cum procedăm?--Dorin Stef 17 octombrie 2008 18:30 (EEST)

Aştept răspuns[modifică]

Toate textele pe care doresc să le postez sunt din această categorie. Văd ca nu le-ai şters, deşi spui că încalcă drepturile de autor. Aştept să iei o decizie şi să mi-o comunici. Cu toate că mi se pare ilogic să se instituie drept de autor pentru o producţie folclorică. Sau: la sursă, indicăm lucrarea Antologie de folclor din Maramureş şi îmi asum eu responsabilitatea, prin cedarea dreptului de autor domeniului public. Ce zici?--Dorin Stef 17 octombrie 2008 19:08 (EEST)

În legătură cu dreptul de autor[modifică]

În lege se spune că dreptul de autor referitor la un autor anonim, necunoscut sau cu pseudonim revine celui ce o publică pentru prima dată. Perfect de acord. Să luăm un exemplu: lucrarea Graiul şi folklorul Maramureşeului (Editura Academiei, 1925) a lui Tache Papahagi nu poate fi reprodusă integral decât cu acordul autorului sau a moştenitorilor; sau culegerea lui Ion Bârlea (Ed. Casa Şcoalelor, 1924) nu poate fi republicată în aceiaşi alcătuire, aranjare şi succesiune decât cu acordul autorului sau a moştenitorilor (dealtfel a fost republicată în 1968; iar a lui Papahagi, în 1981). Deci, dreptul de autor, în cazul unei culegeri de folclor, se răsfrange asupra alcătuirii cărţii, dar nu şi asupra textelor culese, care pot fi preluate şi republicate, cu menţionarea sursei. Din orice operă se pot cita fragmente cu menţionarea sursei (indiferent că opera face parte din domeniul public sau nu). Creaţia folclorică este, prin excelenţă, de domeniul public, pentru că este opera colectivă a unor generaţii succesive. Tocmai domeniul public a dat naştere creaţiei folclorice. Culegatorul îşi poate proteja lucrarea în intregul ei. Însă lui îi aparţine clasificarea şi criteriul de selecţie. Aceasta este singura notă de originalitate. Conţinutul ca atare (doina, balada, colinda, legenda) nu îi aparţin şi nu poate institui asupra lor dreptul de autor. Chiar dacă el este primul care le-a publicat. Oricum, doina, balada etc. aparţineau domeniului public de fapt şi de drept. În concluzie, eu cred că putem să continuam proiectul pe secţiunea folclor aşa cum am început. Dovadă că în acest domeniu există permisivitate, este şi republicarea în ediţii succesive a unor creaţii folclorice. În legătură cu culegerile de folclor ale lui Alecsandri (de ex.) situaţia se prezintă diferit. El le-a corectat, le-a adnotat şi multe dintre ele nu mai corespund cu cele din popor. Acestea da, sunt creaţii de autor. (Aşa cum este cazul baladei Mioriţa, dar nu numai).--Dorin Stef 18 octombrie 2008 13:10 (EEST) Vezi si art.33 din Legea dreptului de autor.--Dorin Stef 19 octombrie 2008 11:35 (EEST)

Pledoarie pentru Bibliografie[modifică]

1. Wikisource este, prin definiţie, o biblioteca virtuala, deci o colecţie de instrumente de lucru şi de surse. Biografia, Autobiografia şi Opera (deja inclise în proiect) nu sunt altceva decât surse şi instrumente de lucru. Dar orice bibliotecă are în compunere şi un serviciu bibliografic, indispensabil pentru buna funcţionare a bibliotecii. Este sursa vitală de informaţii. 2. Majoritatea operelor scriitorilor români sunt protejate de legea dreptului de autor (70 de ani). Dar nu şi Bibliografia lor. Cel puţin putem oferi vizitatorilor site-ului o imagine de ansamblu asupra operei lor (a scriitorilor), prin enumerarea titlurilor lucrărilor lor (şi a referinţelor critice). Este un instrument şi o sursă de informare preţioasă (pentru profesori, elevi, studenţi, cercetători, critici etc). Wikisource şi-ar onora astfel cu prisosinţă menirea. 3. Lucrarea Bibliografia generală a etnografiei şi folclorului maramureşean (Editura Ethnologica, Baia Mare, 2006) intră sub incidenţa dreptului de autor. Lucrarea îmi aparţine, iar eu cedez dreptul de autor domeniului public. 4. În concluzie, solicit la categoria Genul Epic introducerea sectiunii Bibliografie--Dorin Stef 19 octombrie 2008 21:02 (EEST)

Colinde[modifică]

Am încercat să aranjez în mod unitar colindele pe care le-aţi adăugat. Cu privire la drepturile de autor şi celelalte întrebări voi reveni (sper ca în curând). Informaţiile despre culegător, publicaţie etc le-am mutat în secţiunea de note a titlului, precum şi în secţiunea despre ediţia orginală din pagina de discuţii a fiecărei colinde. Ar fi de folos dacă puteţi să adăugaţi şi sursa de unde aţi copiat colindele. De asemenea am aranjat şi explicaţiile ca să apară sub formă de note de subsol. Acestea sunt lucrările pe care am reuşit să le aranjez:

Mvelam 20 octombrie 2008 20:17 (EEST)

Secţiunea de observaţii[modifică]

Câteva exemple de lucrări care ar trebui reconsiderate: Mândru-şi cântă cerbu-n codru, Scoală gazdă din pătuţ, Colo jos, colo mai jos / Păcurarul sătul de oi. Observaţiile ar trebui să fie păstrate doar dacă există o lucrare în care ele apar împreună cu textul sursă şi acea lucrare este în domeniul public. Altfel ele trebuie şterse de la Wikisource. Acele informaţii sunt utile dar locul lor nu este la Wikisource. Ele ar trebui mutate la Wikipedia (enciclopedia) unde ar trebui create articole despre aceste lucrări. Acolo se poate elabora mai pe larg despre ele: origine, localizare, culegător, antologii în care au fost publicate şi autorii lor etc. La Wikisource se păstrează doar textul sursă. „D-ale carnavalului” de Ion Luca Caragiale este un exemplu concret despre cum ar trebui să existe această separare. La Wikisource este textul piesei de teatru (Wikisource: D-ale carnavalului) iar la Wikipedia există o pagină cu acelaşi nume, dar care conţine informaţii despre piesa de teatru, comentarii, aprecieri critice etc. (Wikipedia: w: D-ale carnavalului). Fiecare poate conţine legături spre Wikisource sau spre Wikipedia respectiv. Mvelam 21 octombrie 2008 18:26 (EEST)

Da, există o lucrare în care ele apar împreună cu textul sursă. Se numeşte Antologie de folclor din Maramureş (Editura Ethnologica, Baia mare, 2007, ISBN978-973-87953-7-2), autor Dorin Ştef.--Dorin Stef 21 octombrie 2008 18:32 (EEST)

Am modificat în pagina de discuţii de la Mândru-şi cântă cerbu-n codru sursa colindei. Vedeţi aici: Discuţie:Mândru-şi cântă cerbu-n codru. Voi crea pagina de autor cu numele dvs. Aş avea nevoie de ajutor în completarea datelor unde este cazul. Mvelam 21 octombrie 2008 18:43 (EEST)

Toate piese postate de mine (colinde, doine, strigături, legende etc)au sursa indicată mai sus. Cu o singură excepţie: Mioriţa colind care are următoarea sursă: Mioriţa s-a născut în Maramureş, Editura Dacia, colecţia Universitaria, seria Philologica, Cluj Napoca, 2005, ISBN973-35-1923-5, autor Dorin Ştef.--Dorin Stef 21 octombrie 2008 18:58 (EEST)
Spune-mi cu ce te pot ajuta. Ce trebuie să fac?--Dorin Stef 21 octombrie 2008 18:59 (EEST)

Ar trebui ca toate lucrările deja postate să aibă pagina de discuţie completată similar cu cea de la Mândru-şi cântă cerbu-n codru. Încerc să le iau la rând pe toate, dar durează. V-aş ruga de asemenea ca pe pagina de autor Autor:Dorin Ştef să adăugaţi şi alte lucrări pe care le-aţi publicat. La Evanghelia după Nichita sunt necesare date despre editură. Mvelam 21 octombrie 2008 19:03 (EEST)

Pentru Evanghelia după Nichita vezi pagina de discuţii. Acolo este indicată sursa.--Dorin Stef 21 octombrie 2008 19:08 (EEST)

Am completat pagina de autor cu toate lucrările publicate.--Dorin Stef 21 octombrie 2008 19:41 (EEST)

Dacă aveţi timp disponibil puteţi încerca să completaţi lucrările deja postate în formatul similar celui de la Mândru-şi cântă cerbu-n codru. Personal contribui când am ceva vreme la dispoziţie aşa că va dura până le voi lua pe toate la rând. Despre lucrarea „Antologie de folclor din Maramureş”, dacă nu vă deranjează, ar fi bine de pus cuprinsul şi astfel toate lucrările pe care le-aţi pus deja la Wikisource vor figura ca parte din acea lucrare. Mvelam 21 octombrie 2008 19:51 (EEST)
Unde să postez cuprinsul din Antologie? La Autor:Dorin Ştef e bine?--Dorin Stef 21 octombrie 2008 19:56 (EEST)
Şi dacă tot veni vorba: pot să adaug la Autor:Dorin Ştef / Opere, inclusiv conţinutul lucrărilor?--Dorin Stef 21 octombrie 2008 19:59 (EEST)

De preferat ar fi de pus conţinutul lucrării dacă doriţi să o eliberaţi în domeniul public. Într-o pagină nouă ar fi bine să specificaţi cuprinsul deoarece, bănuiesc, este destul de lung. Pur şi simplu creaţi o pagină nouă: Antologie de folclor din Maramureş. Mvelam 21 octombrie 2008 20:06 (EEST)

Propunere[modifică]

Propun secţiuni noi, la Lirică : Descântece, respectiv Ghicitori (Cimilituri). Din Antologia de folclor din Maramureş.--Dorin Stef 24 octombrie 2008 09:19 (EEST)

Am încercat să organizez literatura populară. Nu ştiu dacă am cuprins totul dar sper să fie mai uşor de urmărit şi categorizat folclorul literar. În prezent există o categorie Categorie:Folclor care cuprinde categorii pentru speciile literare specifice literaturii populare. De asemenea, există o pagină de navigare privitoare la folclor (Wikisource:Folclor literar). Pe pagina principală am adăugat deja, la altele, folclorul literar iar în genul liric am adăugat descântecele şi cimiliturile. Mvelam 24 octombrie 2008 21:40 (EEST)

Am observat, de cum am intrat. Şi îţi multumesc. Folclorul merită această abordare.--Dorin Stef 24 octombrie 2008 21:57 (EEST)

Organizare capitolelor[modifică]

Probabil aţi observat că am făcut multe schimbări în denumirea capitolelor. Ceea ce încerc să obţin este o grupare a tuturor paginilor care aparţin unei cărţi. Toate paginile încerc să le grupez într-o categorie care are acelaşi nume cu numele cărţii (ex. Categorie:Maramureş brand cultural). De asemenea, denumirea capitolelor componente încerc să le denumesc după această convenţie: nume carte/nume capitol (ex. Maramureş brand cultural/Argument sau Maramureş brand cultural/Complexul patrimonial (UNESCO) al bisericilor de lemn medievale din Maramureş. Imaginea bisericii de lemn nu am şters-o, am încercat să o poziţionez la dreapta şi să fie prezentată sub o dimensiune micşorată, pentru o citire mai uşoară a textului. Imaginile probabil voi încerca să le grupez intr-o subcategorie parte din categoria aferentă cărţii. Sper că nu vă deranjează aceste modificări. Mvelam 26 octombrie 2008 17:47 (EET)

Da, am observat. Am bănuit că vii în spatele meu. O să te rog să mă ajuţi la fotografiile de la acestă carte, să le micşorezi tu. La asta nu mă pricep. Abia am reuşit să inserez poza. Am făcut incercări în Cutia de nisip. Văd că mi-a reuşit. Evident că nu mă deranjează modificările tale; doar de asta eşti (un bun) administrator.--Dorin Stef 26 octombrie 2008 17:59 (EET)

La mulţi ani![modifică]

şi un An Nou mai bun. Mvelam 31 decembrie 2008 17:57 (EET)