Cazul Dan Pârcălab. O lecție de solidaritate/Protestul de la Sighet. Lobby la președinție

Un jurnalist în greva foamei Cazul Dan Pârcălab. O lecție de solidaritate de Dorin Ștef
Protestul de la Sighet. Lobby la președinție
Mitingul tăcerii


eMaramures / 15 ianuarie 2007[modifică]

Miting al jurnaliștilor maramureșeni la podul istoric peste Tisa Memoriu al colegilor lui Dan Pârcălab înmânat președintelui Traian Băsescu

Președintele Traian Băsescu a promis jurnaliștilor maramureșeni, care, luni, 15 ianuarie, înainte de inaugurarea podului istoric peste Tisa, au organizat un miting de protest la Sighetu Marmației, că își va face timp să discute cu ei despre cazul jurnalistului Dan Pârcălab, directorul săptămânalului Gazeta de Maramureș aflat în arest preventiv din data de 4 ianuarie. Protestatarii i-au înmânat un memoriu șefului statului în care cer eliberarea din arest a lui Dan Pârcălab și cercetarea acestuia în stare de libertate.

Mai mulți jurnaliști maramureșeni au protestat la podul istoric de la Sighetu Marmației, care a fost inaugurat de președinții României și Ucrainei, Traian Băsescu, respectiv Viktor Iușcenko. Ei au întins pancarte la punctul de trecere a frontierei de pe partea română în care se cerea eliberarea lui Dan Pârcălab.

Mitingul de protest a adunat aproximativ 20 de reprezentanți ai mass-mediei locale, după cum a declarat organizatorul acțiunii, editorul-șef al cotidianului Glasul Maramureșului. Jurnaliștii au afișat pancarte pe care se putea citi: „Eliberați-l pe Pârcălab” și „Nu e presa liberă”.

Colegii de la Gazeta de Maramureș ai ziaristului arestat i-au înmânat șefului statului un memoriu. Ei l-au întâmpinat pe Băsescu înainte ca acesta să se deplaseze spre Solotvino, unde dimineață era planificată inaugurarea punctului de trecere a frontierei din localitatea ucraineană. La miting au participat și jurnaliști de la două cotidiene din Baia Mare (Glasul Maramureșului și Detectivul de presă), dar și alții din Sighetu Marmației.

Președintele, care a ajuns la punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmației în jurul orei 10.00, a făcut o baie de mulțime prelungită, iar apoi a discutat puțin și cu jurnaliștii protestatari care au cerut să îi prezinte în detaliu cazul Pârcălab. Băsescu nu a precizat însă și momentul în care îi va asculta pe reprezentanții din mass-media locală. El a declarat că urmărește cazul ”Gazeta”, dar că nu se poate implica peste justiție.

Dan Pârcălab se află de luni, 15 ianuarie, în greva foamei. Un alt reprezentant al mass-mediei din Sighetu Marmației, Vasile Tivadar, a declarat și el greva foamei, spunând că va refuza hrana până în momentul eliberării din arest a directorului de la Gazeta de Maramureș.

eMaramures / 15 ianuarie 2007[modifică]

Dan Pârcălab este pus în fața probatoriului

Dan Pârcălab, director la “Gazeta de Maramureș“, va fi pus marți, 16 ianuarie, în fața probatoriului întocmit de procurorii DIICOT Cluj. Jurnalistul va fi asistat de avocatul său Vasile Jurj, prodecan al Baroului Maramureș, care este de părere că dosarul va fi pus pe rolul Tribunalului Cluj înainte de scurgerea celor 29 de zile de arest preventiv.

Vasile Jurj a declarat că nu știa de protestul radical al clientului său, care de luni a intrat în greva foamei. Jurnalistul maramureșean a anunțat că refuză hrana în semn de protest, într-o scrisoare postată pe blogul său precizând că a fost arestat în baza unor ”delațiuni de joasă speță”. Avocatul său a declarat că, după ce Curtea de Apel Cluj a respins recursul de cercetare în liberate a lui Dan Pârcălab, nu s-au mai făcut alte demersuri în acest sens pentru a nu exista acuze și pentru a se evita speculațiile. El este de părere că dosarul în care a fost arestat clientul său va ajunge pe masa magistraților Tribunalului Cluj în perioada imediat următoare, cel mai probabil chiar luna aceasta.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au anunțat, printr-un comunicat de presă, că Dan Pârcălab va fi consultat zilnic de medicul care răspunde de arest. Acesta a precizat că jurnalistul nu suferă de vreo boală care să îi pună viața în pericol.

Gândul / 16 ianuarie 2007[modifică]

Băsescu: «Urmăresc cazul Gazeta, dar nu pot interveni în deciziile judecătorilor»

Președintele Traian Băsescu le-a spus, luni, ziariștilor de la Gazeta de Maramureș care au protestat la Sighet față de arestarea directorului ziarului, Dan Pârcălab, că urmărește cazul „Gazeta", dar nu poate interveni în deciziile judecătorilor. „Să intervin nu pot, dar urmăresc cazul", a afirmat Băsescu, adresându-se jurnaliștilor care scandau: "Eliberați-l pe colegul nostru, domnule președinte!"

Ziariștii i-au spus că nu este vorba despre vinovăția sau nevinovăția lui Pârcălab, dar că doresc ca acesta să fie cercetat în libertate. „Nu pot hotărî în locul judecătorilor. Urmăresc ce se întâmplă în trustul Gazeta. Să intervin nu pot, dar urmăresc cazul", a declarat Băsescu. Înainte de sosirea președintelui Băsescu la podul de peste Tisa, mai mulți ziariști de la Gazeta de Maramureș au desfășurat două bannere, pe care era scris „Nu ne puteți ucide" și „NU E Presa Liberă”. Ei au spus că vor să atragă astfel atenția asupra unui „caz flagrant de încălcare a principiului de nevinovăție" și că vor să înainteze președintelui României un dosar de presă legat de cazul trustului „Gazeta”.(Mediafax)


Glasul Maramureșului / 16 ianuarie 2007[modifică]

Jurnaliștii maramureșeni au afișat bannere pe traseul președintelui

Un grup de jurnaliști maramureșeni l-au întâmpinat pe președintele țării, Traian Băsescu, pe drumul ce leagă localitatea ucraineană Solotvino de Sighetu Marmației. Aceștia au protestat față de abuzurile săvârșite în cazul arestărilor cât și al menținerii în temniță a jurnalistului Dan Pârcălab, în dosarul „Gazeta”. Protestul a fost organizat de scriitorul Marian Ilea. La acțiune au luat parte mai bine de 20 de jurnaliști atât de la Gazeta de Maramureș, cât și de la principalele instituții de presă din județ: Glasul Maramureșului, Detectivul de presă, Orizont TV și jurnaliști din Sighetu Marmației.

Aceștia au demonstrat că se poate protesta și în manieră decentă afișând cinci bannere cu mesaje extrem de bine realizate. „Nu ne puteți ucide”, „Eliberați-l pe Pârcălab”, „Justiția vrea sânge”, „Opriți agresiunile împotriva presei” și „Nu e presa liberă” sunt cele cinci pancarte pe care președintele Băsescu le-a văzut încă înainte de a coborî din jeep-ul prezidențial. Cum au deschis S.P.P.-iștii ușa mașinii, președintele a întrebat: „Unde sunt cei de la Gazeta?” apoi a discutat câteva minute cu Adi Rusu (directorul „Detectivului de Presă”) și cu Marian Ilea. I-a fost înmânat un dosar care conține toate datele despre deja mediatizatul caz și un memoriu prin care se cere cercetarea în stare de libertate a lui Dan Pârcălab. „Cunosc câteva lucruri despre acest caz. Nu pot inteveni însă, deoarece nu-mi permite constituția. Voi monitoriza însă cazul, stați liniștiți”, a mai adăugat Traian Băsescu. Jurnaliștii i-au cerut președintelui să-și facă timp pentru a discuta cu ei despre problemele reale cu care se confruntă presa maramureșeană. Acesta a lăsat să se înțeleagă că va organiza astfel o întâlnire cât de curând posibil. După ce a făcut bine cunoscuta „baie de mulțime”, președintele și-a continuat vizita oficială de la inaugurarea podului peste Tisa. (Cosmin MESAROȘ)

Glasul Maramureșului / 16 ianuarie 2007[modifică]

Traian Băsescu: „Dan Pârcălab e un jurnalist de prestigiu”

Acestea au fost cuvintele președintelui României, la Sighet, despre jurnalistul maramureșean arestat preventiv la Cluj. Tot președintele Traian Băsescu a afirmat că va monitoriza acest caz, dar că nu poate interveni în actul justiției, în decizia unui judecător. Jurnaliștii din Maramureș i-au înmânat dosarul de presă al cazului urmând ca el să fie analizat de către instituția președintelui. Despre faptul că niciun om din România nu e vinovat până la o decizie definitivă și irevocabilă a unei instanțe, n-are rost să mai detaliem.

Apărarea acestui principiu (pornind de la cazul Dan Pârcălab) este un pariu al întregii prese maramureșene. Unitatea de acțiune a lor, felul decent și legal în care au înțeles să apere breasla cred că sunt două segmente unice în raport cu presa din România. Poate cu mici gafe organizatorice inerente unei acțiuni atât de importante și complicate, jurnaliștii au demonstrat că democrația e o țintă care trebuie atinsă și apoi apărată, indiferent de preț. Impresia pe care a lăsat-o Traian Băsescu, dialogul pe care l-a avut cu jurnaliștii maramureșeni sunt demne de o antologie a sincerității, bunului-simț și chiar delicateții.

Dincolo de acest aspect al vizitei, e de remarcat priza la omul simplu pe care Băsescu o are ca dat al propriei persoane. La o reacție moroșenească de tipul: „Ce faci, măi, fecior?”, Traian Băsescu a punctat pozitiv și entuziast. Hâtrul a fost pus la punct de către alți participanți la întâlnire, dar a replicat fără emoție: „păi, dacă o vinit la noi, înseamnă că-i de-a nost’”. Cam așa se pot sintetiza vizitele lui Traian Băsescu: un președinte care, când se întâlnește cu poporul lui, ascultă și se simte de-al locului. Oriunde s-ar afla în România.

Cât privește o întâlnire cu presa maramureșeană, Traian Băsescu a promis solemn că: „va avea loc cât mai curând!”. Credem că de la promisiune la faptă calea va fi foarte scurtă! (Marian ILEA)

Ziua / 16 ianuarie 2007[modifică]

Pârcălab în greva foamei

Directorul general al Gazetei de Maramureș, Dan Pârcălab, arestat sub acuzația de asociere la grup infracțional, șantaj și spălare de bani, a intrat, ieri, în greva foamei. Într-un mesaj postat pe blogul său, jurnalistul scrie: "Pe mine mă cheamă Dan Pârcălab și nu Frunză-n Vânt, vă anunț că, începând de luni, 15 ianuarie 2007, ora 6.00, voi intra în greva foamei pentru a protesta împotriva unui sistem absurd, ticălos și pervers. Sunt nebun? Nu! Pur și simplu m-am săturat să mi se bage pumnul în gură, să fiu obligat să accept că albul e negru. Azi, onoarea mea de român maramureșean și ziarist îmi cere să stau drept, chiar dacă peste mine s-a năpustit urgia nedreptății". Totodată, ziaristul se plânge că atât numele său, cât și al săptămânalului Gazeta de Maramureș au fost „terfelite printr-un șir de acțiuni uluitoare, gândite, regizate și executate chirurgical”. De asemenea, acesta spune că tot ceea ce s-a întâmplat cu redacția pe care o conducea poartă o singură vină și anume aceea de a scrie adevărul. (O.R.)

Evenimentul Zilei / 16 ianuarie 2007[modifică]

Cazul „Gazeta”, față în față cu Băsescu / Ziariștii băimăreni au cerut președintelui eliberarea lui Dan Pârcălab

Un grup de jurnaliști din Baia Mare au protestat, la Sighetu Marmației, față de arestarea lui Dan Pârcălab, directorul de dezvoltare al trustului „Gazeta”, acuzat de șantaj, constituirea unui grup de criminalitate organizată și spălare de bani. Protestul a avut loc cu puțin timp înainte ca Traian Băsescu să ajungă la întâlnirea cu președintele Ucrainei.

Jurnaliștii aveau bannere pe care scria „Eliberați-l pe Dan Pârcălab”, „Justiția vrea sânge”, „Opriți agresiunea împotriva jurnaliștilor”.

Adi Rusu, director la cotidianul Detectivul de presă, din Baia Mare, a discutat cu președintele și i-a înmânat un dosar de presă care conține o scrisoare deschisă, o prezentare a situației, în opinia jurnaliștilor din Maramureș ilegală, și o listă cu semnături pentru eliberarea lui Pârcălab.

I-am cerut președintelui să-l elibereze, iar acesta mi-a răspuns că nu poate face așa ceva, pentru că ar presupune o imixtiune în hotărârile justiției", a spus Adi Rusu. Directorul de la Detectivul de presă a mai precizat că jurnaliștii din Baia Mare nu discută vizavi de vinovăția sau nevinovăția lui Pârcălab și că doresc ca acesta să fie cercetat în stare de libertate. La toate acestea, președintele mi-a spus că va monitoriza acest caz", a mai precizat Adi Rusu.

Procurorii DIICOT Cluj au început, ieri, prezentarea materialului de urmărire penală în cazul directorilor și jurnaliștilor de la trustul „Gazeta”, arestați pentru șantaj, constituirea unui grup de criminalitate organizată, evaziune fiscală și spălare de bani. În maximum o săptămână, procurorii DIICOT vor întocmi rechizitoriul și vor sesiza instanța pentru judecarea celor arestați. Dan Pârcălab a fost arestat pe 4 ianuarie 2007. În fața judecătorilor, jurnalistul de la „Gazeta de Maramureș" s-a declarat nevinovat și a spus că nu a semnat în viața lui niciun contract de publicitate.

Procurorii DIICOT îl mai acuză pe Dan Pârcălab că, după arestarea președintelui trustului „Gazeta”, Liviu Man, și a altor trei directori, Ioan Oțel, Aurel Mureșan și Dorel Vidican, a încercat alături de Aurelian Grama și Milena Man să influențeze martorii sau părțile vătămate și că au pus la cale un plan pentru a face presiune asupra anchetatorilor.

Directorul de dezvoltare al trustului „Gazeta”, Dan Pârcălab, aflat în arest, este, de ieri-dimineață, în greva foamei. Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Cluj, „acesta, printr-un bilet înmânat șefului Arestului IPJ Cluj, își anunță decizia de a intra în refuz de hrană". Pe toată perioada protestului, Dan Pârcălab va fi consultat zilnic de un medic. Reprezentanții IPJ Cluj susțin că declarația de refuz de hrană a fost înaintată judecătorului delegat de pe lângă Penitenciarul de Maximă Siguranță Gherla, „care urmează să ia măsurile legale în materie”. (Mihai Șoica)

Gândul / 16 ianuarie 2007[modifică]

Miting de susținere a unui ziarist maramureșean arestat

Câțiva ziariști maramureșeni i-au ținut ieri calea președintelui Traian Băsescu înarmați cu pancarte în care cereau judecarea în libertate a directorului Gazetei de Maramureș, Dan Pârcălab. Două sute de ziariști, oameni de cultură și politicieni locali au semnat un protest privind modul în care Pârcălab a fost băgat în pușcărie în data de 3 ianuarie.

„Dan Pârcălab a fost ridicat de la sediul Gazetei de Maramureș de persoane care nu s-au legitimat, l-au încătușat și l-au dus la Cluj, unde i s-au adus la cunoștință faptele de care este învinuit, după care a fost depus în arestul IPJ, ordonanța de reținere fiind luată în aceeași zi la ora 20.00. A doua zi, a fost supus unui interogatoriu maraton, iar după-amiază a fost prezentat judecătorului care a emis mandat de arestare pe 29 de zile, considerându-l un pericol concret pentru ordinea publică. În acest timp nu i s-a asigurat apă și hrană. Împotriva arestării s-a declarat recurs care s-a judecat în data de 1 ianuarie 2007, prin respingere, Curtea de Apel Cluj apreciind că subzistă temeiul arestării, respectiv că directorul general al Gazetei de Maramureș prezintă pericol pentru ordinea publică, cu toate că la dosar au fost depuse acte cu semnăturile a circa 200 de jurnaliști, completate cu comunicate ale filialelor județene ale partidelor politice, declarații ale unor persoane cu funcții în administrația județului", se arată în protest.

Marian Ilea, editor-șef al ziarului Glasul Maramureșului, spune că învinuirile aduse lui Dan Pârcălab de către procurorii DIICOT privesc asociere la grupări infracționale, spălare de bani și șantaj, dar nu se bazează decât pe câteva declarații ale unor persoane cu funcții de conducere la diferite instituții din Maramureș despre care Dan Pârcălab a publicat numeroase anchete. (Caterina NICOLAE)